KBBA

lazada

nuffnang

PAVLOVA MINI & MINI-MINI PAVLOVA

ASSALAMMUALAIKUM

Hai semua...
Dkt seminggu tak update kan.. 

Kat sini sape yang suke Pavlova ni
Maklumlah sekarang kan tgh femes benda ni...
Kebetulan last week ada order Pavlova Mini ni dari senior zaman skolah dulu..
Skali rasa mmg sedap sbb kite suke yang kurang manis..
Kebanyakan kat luar tu manis sbb diorang nk rase chewy tu.

Kite pun order je.. walaupun benda ni senang je nk buat kan..
Sape yg agak tak brape nk rajin bt benda2 ni boleh la order kat 




ni mase mule2 dapat terus singgah kedai makan..
dengan muke selambanye... kite terus makan.. 
buruk perangai kan..



Ok hari ni kite order kecik sikit dr yg sblm tu...
so  kite panggil mini-mini pavlova..
comel2..ikutkan hati nk suruh buat lg kecik supaya senang ngap masuk mulut...
ehehhehe...

Ok kalau ade sesape yang rajin nk buat...
Korang boleh try resepi ni...
Tp ada 2 cara...
1 guna cuka 1 tak guna cuka
tapi dua2 menang sedap...

RESEPI PAVLOVA A (ADA CUKA)

4 biji putih telur
3/4 cawan gula castor
1 sudu besar tepung jagung
1 sudu teh esen vanilla 
1 sudu teh cuka 

YANG PENTING INILAH BAHAN2NYE..
SBB NK BUAT MARINGUE - cara sebut mcm "mer reng"...
Untuk hiasan tu.. korang amik la buah ape yg korang suke ye...

da creame atas tu korang bleh la guna yg ready made tu...
kite cuma bgtau bahan asas je..
hehehe...
nampak beno pemalas nk buat benda2 ni kan.. hahaha...

RESEPI PAVLOVA B (TIADA CUKA)

4 biji putih telur
160gm gula castor
2 sudu teh tepung jagung
1 sudu teh esen vanilla 
1/4 sudu teh creame tatar 
250ml whip cream

ok yang ni pulak tak de cuka tau.. 
tapi dia guna cream tatar...

Ok kalau nk tau lebih lanjut korang boleh la 
melawat 
dan 

Selamat mencuba ye...

CORETAN DIARI PINK

8 comments:

  1. Hai..
    Salam kenal.. =)

    Jangan lupa follow sy balik ye..
    Kalau sudi singgah-singgah lah dkt page AZ Collection..
    Mcm-mcm pilihan peplum ada,barangan kesihatan pn ada..
    Nak tempah KRAF FELT pn blh..
    https://www.facebook.com/pages/AZ-Collection/199515420202002

    Jom LIKE.. =)

    ReplyDelete
  2. tak pernah lagi makan pavlova ni.. sedap ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. pd kite mmg kite suka la.. tp setengah org tak suka sbb dia terlalu ringan dan tak mengenyangkan langsung.. hehehhe...

      Delete
  3. salam..
    wee yaya baru lepas merasa pvlova ni..huuu mls nk wat..beli jek ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam.. ye betol tu.. walaupun ramai yg kata senang nk buat.. tp sbb tak brape pandai bab2 ni.. so kite beli je...

      Delete

Si Chommel kate ✿◕‿◕)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...