KBBA

lazada

nuffnang

LWOT | Glamping dan 6th Miles Tunnel di Lost World of Tambun

Assalammualaikum

Hai semua. Masa birthday Eyda 30 September hari tu, kite sempat la ber'glamping' di Lost World of Tambun. Percutian singkat ke LWOT yang sangat bermakna tau sebab dipenuhi dengan aktiviti. Kalau sebelum ni mesti ramai yang hanya tahu LWOT adalah sekadar taman tema air, tetapi sebenarnye banyak lagi aktiviti yang menarik boleh kita lakukan di sini, contohnya glamping ni.



Nak tahu apa itu Glamping?
  

Okay meh sini kite terangkan. Glamping ni sebenarnye glamorous camping, atau bahasa mudahnya perkhemahan yang glamer. Nak tahu kenapa glamping? Sebabnya dalam khemah ni siap ada katil dan kemudahan elektrik tau. Cuma tandasnya sahaja di luar khemah. Tapi tak jauh pun stakat 50 langkah tu apa la sangat kan. Tandanya pun bersih dan cantik, siap ada hair dryer dan shower air panas lagi.

Jarak floating glamping dengan tandas

Tandas pun cantik

Dekat Lost World of Tambun ni ada beberapa Glamping atas tanah dan 1 floating glamping sebab dia berada betol-betul di atas Tasik Boga. Duduk atas floating glamping ni memang seronok sebabnya kita akan rasa terbuai-buai je, sambil kita boleh dengar suara alam seperti kicauan burung-burung. Inilah kelebihan yang korang akan rasa bila ber'glamping' ni tau. Bak kata 'omputih' "back to nature" haaaa gitu lah bunyinya. hehehe. 

Floating Glamping

2 katil single

1 katil queen

Lengkap dengan kipas dan bekalan elektrik

Glamping ni boleh memuatkan 4 orang, sebab dia ada 2 katil single dan 1 katil queen. Sesuai untuk mereka yang inginkan suasana perkhemahan tetapi mementingkan keselesaan.
Glamping yang boleh buat unggun api

Antara beberapa Glamping atas tanah

Suasana malam
Keluarga pun seusai duduk dalam glamping ni, disebelah malam boleh la buat unggun api sambil berBBQ sambil layan story telling.


Nan tengah bagi Ikan Kaloi nye makan. Wahai bondaku si Ikan Kaloi.. hehehe
Untuk pengetahuan korang, dalam Tasik Boga ni ada banyak ikan tau. Tapi bukanlah untuk dipancing atau dijala, sebab dalam ni ada banyak ikan Arapaima. Kalau setakat nak bagi makan macam Nan buat tu boleh lah. Hehehe. Kalau nak buat teambuilding pun sesuai sangatlah, sebab macam-macam aktiviti lasak kita boleh buat dekat sini tau. Ada rakit, ada kayak, boleh buat flying fox dan macam-macam lagi kemudahan.

6th Miles Tunnel

Satu lagi aktiviti yang korang boleh buat adalah masuk ke 6th Miles Tunnel. Last Eyda masuk gua masa team building KKLW di Pahang. Itu pun 8 tahun yang lepas tau. Huwwwaaaa... Lama sangat dah, tapi kite gagahi juga demi KBBA9 dan LWOT ni. Serius memang mencabar tahap stamina kite yang dah terperam lama ni. Sebelum memulakan perjalanan kiteorang semua diberi taklimat dahulu dan gambaran

Perjalanan ke 6th Miles Tunnel ni mencabar jugak sebenarnya. Kiteorang kene redah Tasik Boga ni dulu lepas tu berjalan celah-celah rumah orang barulah jumpa kawasan paya bakau. Dekat paya ni pun kitaorang kene redah air tu untuk masuk ke terowong gua ni. Mencabar jugaklah untuk kite yang dah lama tak aktif ni. Walau penat macam mana pun kite tetap rasa seronok sangat sebab dari zaman sekolah memang suka aktiviti macam ni sebenarnya, tapi cuma sekarang ni selalu sibuk dengan kerja hakiki. Jadi kegiatan luar agak terhad sikit. Dalam terowong ni berair dan berbatu, sebab tu kita dinasihatkan untuk pakai kasut getah supaya tak licin dan memudahkan pergerakan dalam terowong ni.
Aktiviti meredah tasik dan paya bakau

Keindahan dalam terowong gua

Bila dah keluar dari terowong ni kitaorg rehat seketika sebelum masuk semula untuk pulang ke glamping. Untuk pengetahuan semua, terowong ni hanya ada 1 laluan keluar dan masuk. Sekiranya hari hujan kita tidak boleh masuk kerana air akan memenuhi terowong ni dan menyebabkan kita terpaksa bermalam. Haaaaa... bunyi macam seram je kan, tapi jangan risau sebab ada orang yang akan guide kita semua untuk aktiviti ni.

Selepas berjaya meredah air dan batu-batu yang ada dalam terowong ni, ia menjadi satu kepuasan walaupun masing2 rasa kepenatan. Nak tau kenapa? Sebabnya sepanjang dalam terowong tu korang akan tertanya-tanya bila nak sampai, maklumlah dalam keadaan gelap dan hanya berbekalkan headlight led tu je. Jadi bila dapat keluar je dari terowong tu memang rasa bersyukur sangat dan di situ lah akan terpancar kepuasan tu.


Untuk gambaran yang lebih mengenai 6th Miles Tunnel ni, korang boleh la layan video dari LWOT ni. Video ni memaparkan gambaran sebenar berada dalam terowong ni tau.


Bukan ini je aktiviti yang kami buat dkt LWOT ni. Sebenarnye ada banyak lagi yang nak diceritakan. Untuk entry yang akan datang kite ceritakan pulak pasal Hippo Kingdom, Haunted Chambers, Kapura Cave, Dulang Tea House, Catopia, Petting Zoo dan banyak lagi. So nantikan sambungan LWOT ni. Bagi yang berminat untuk aktiviti di Lost World of Tambun ni, korang boleh la dapatkan maklumat dengan hanya klik mana-mana link media sosial yang kite bagi dibawah ni.

Maklumat lanjut LWOT

Untuk maklumat lanjut pasal Lost Worl of Tambun ni korang boleh la pergi ke website , instagram, youtube , twitter dan facebook Lost World of Tambun Perak ni atau hubungi terus di:

Alamat:
No.1, Persiaran Lagun Sunway 1,
Sunway City Ipoh,
31150 Ipoh, Perak Darul Ridzuan,
Malaysia

Theme park tel: +605 542 8888
Hotel tel: +605- 540 8888
Fax: +605- 542 8899
Email: lostworldoftambun@sunway.com.my

Lokasi:










CORETAN DIARI PINK

OFFICIALLY DAH TUA

Assalammualaikum,

Hai semua, 30 September yang lalu genap dah umur Eyda 34 tahun.. eh tua dah.. hehehe... kalau tahun lepas banyak yang sweet-sweet tahun ni banyak pulak yang terkejut-terkejut. hahahaha...

30 September 2017 sebenarnye kite ada event gak dengan grup KBBA9 dekat Lost World of Tambun.  Trip yang sangat best sebab 1st time jumpe semua blogger KBBA9 secara live... Sebelum ni tak aktif pun.. tulis pun asyik yang sedap hati je kan.

Beberapa hari sebelum Adik sepupu hantar beg Hello Kitty dan key chain yang comel ni... sebab dia tau kakak dia ni memang Hello Kitty Lover & Pink Lover. Hehehehe.


Alkisah meninggkatnya usia bermula pada 29 September bila tengah kemas-kemas nak balik tiba-tiba dapat pulak surprise Kotak Belon yang besar daripada Beauty Balloons. Thankyou Adik sebab buat surprise tu ye.


Malam 30 tu pulak dapat pulak Laptop si Merah namanya. Happy sakan la sebab memang niat dihati nak beli laptop baru untuk mudahkan kerja mendesign magnet dan update entry.


Pergi Lost World of Tambun tu pun satu hadiah sebenarnye. Hadiah daripada KBBA9 la kiranya kan. Kalau tak diberi peluang tak merasa la nak masuk gua, redah tasik, pusing LWOT, masuk rumah hantu semua tu. Makan pun best-best la dekat sana. Paling suka yang breakfast dekat dalam hutan tu.



Asben pulak pergi ke KL katanya nak pergi ke rumah kakak dia dekat Ampang ada hal. Rupa-rupanya dia boleh pulak deal dengan Akhmar dan Aciq (kedai hello kitty Danau) untuk beli semua barang kesukaan wife dia ni. Ahad tu dia balik dengan perasaan tak bersalahnya tipu wife dia then bagi 1 beg yang penuh dengan barangan Hello Kitty... Terharu jap rasanya. Usaha naik tren je nak ke KL tak nak wife dia tau tujuan dia. Surprise katanya. Love u olsss till jannah.


Hari Ahad tu lepas balik dari LWOT malamnya Asben ajak celebrate pulak dengan dia & Akhmar dekat Nando's makan pulak Ice Creame Cake dari BR... Permintaan dipenuhi sangat... suke suke suke...


Masuk kerja hari selasa dapat lagi hadiah... hahaha.. kali ni dari Kakak Akhmar Pulak, Sis Carol. Dia bagi kite Tiffin Pink ni.. Huuuwwwaaaa... nangis tengok tiffin ni sebab color pink dan dia completekan koleksi tiffin pink kite.



Esoknya pulak dapat lagi present daripada Kak Rosniwati dari Bunga Kayangan.. haaa.. semestinya pink lagi.. kali ni Teddy Pink pulak... suke suke suke.. comel sangat teddy ni... dengan warna pink siap ada tulisan Happy Birthday lak tu.


Selain hadiah yang cute mute tu kan, ramai yang wish dekat fb tapi kite tak reply lagi sebab masa tu memang tengah busy aktiviti dekat LWOT masa tu. Yang penting birthday kali ni sangat lah happy tak terkata. Dah tua-tua baru nak merasa dapat macam-macam kan. Hehehehe.... Terima kasih ye pada semua yang dah wish semoga korang pun sentiasa diberkati sama seperti doa-doa korang pada Eyda.

Okay lepas ni nak update pasal LWOT pulak... Salah satu hadiah birthday jugak kannnn...

p/s: doakan ayah mertua kite sihat ye.. sebab sekarang ni dia ada di hospital. Dalam bercerita pasal kegembiraan ada terselit kerisauan pada kesihatan ayah mertua.






















CORETAN DIARI PINK

CARA MEMBUAT JAMBANGAN COKLAT BUNGA | CHOCOLATE BOUQUETS

Assalammualaikum.

Dah lama Eyda rasanya Eyda nak ajar korang semua cara nak buat bunga coklat @ chocolate bouquet ni. Tapi disebabkan kekangan kerja hakiki banyak pulak tertunda. Harapnya kali ini kite dapat share ilmu ni dengan korang semua sepenuhnya. 

Kalau korang semua nak tahu, sebelum ni Eyda ambil tempahan untuk buat bunga ni. Ramai yang request nk suruh buat surprise delivery tapi kite tak mampu nak buat. Maklumlah kite ni bekerja office hour, so memang tak ada masa nak hantar ke sana sini.

Kalau ikutkan banyak cerita suka duka masa buat chocolate bouquet ni. Ye lah siap ada yang listkan harga belian dengan harga yang diletak pada bouquet tu. Agak-agaklah kan, masa dan kreativiti tu berapa yang dinilai agaknya. Kalau semua nak kira ikut harga kos sahaja baik tak payah berniaga kan. Hehehehe.. sorry terEMO kejap bila ingatkan balik peristiwa tu.

Sebenarnye nak buat bouquet ni tak susah pun, asalkan kita ada kreativiti dan kemahuan nak buat. Dekat sini kite akan cuba ajar korang semua step by step. Bahan-bahan pun sekarang dah mudah nak cari. Okay jom kite mulakan dengan bahan-bahan yang korang perlu ada untuk buat chocolate bouquet ni.


Bahan-bahan

  • Coklat 
~ ikut saiz bouquet yang hendak dibuat
~ ikut citarasa coklat yang korang nak letak
  • Plastik Pembalut
  • 2 Pembalut 
  • Bunga
  • Daun hiasan 
  • Span Hijau
  • Gunting
  • Sellotape
  • Tape Hijau
  • Doily Paper (ikut bilangan coklat forero)
  • Lidi Satay (panjang & pendek)
  • Ribbon Besar


Gunting  / Tape Hijau / Lidi @ Straw keras

https://www.etsystudio.com/listing/177919488/50-round-5-dark-red-french-lace-paper
Doily Paper


 
  Bunga / Span Hijau / Coklat / Ribbon / Pembalut

Cara-Cara

Langkah pertama, korang perlu sediakan coklat dahulu. Supaya dapat memudahkan korang untuk hias pada span nanti. Balutkan dahulu coklat Forero dengan plastik wrapping dan cantumkan pada lidi atau straw keras untuk dijadikan tangkai. Kemudian gulungkan doily paper pada sekeliling coklat tadi untuk dijadikan sebagai kelopak bunga dan menaikkan seri pada coklat.

Untuk coklat bar pula, korang hanya perlu lekatkan lidi dibelakang coklat tersebut untuk dijadikan stand supaya senang nak susun pada span nanti. Lekatkan guna sellotape pun sudah cukup sebenarnye. Ada juga yang menggunakan glu gun untuk lekatkan coklat tu. Tapi pada Eyda, sellotape lebih mudah untuk dibuka nanti.

(rujuk pada gamba untuk contoh)


 
 Balut coklat Forero korang dengan plastik wrapping

 
 Jadikan tangkai seperti dalam gambar di atas
 
 
 Balutkan dengan kertas doily

 
 Buat seperti di atas untuk coklat bar

Langkat ke-2 korang sediakan span hijau mengikut ketinggian dan berapa banyak coklat yang korang nak gunakan. Kemudian korang hanya perlu susun mengikut kreativiti korang pada span hijau tu. Susunan kene betul agar bouquet korang boleh berdiri tegak. 

Oh ye, kite nak bagitahu kalau korang menggunakan bunga hidup korang kene gunakan span untuk bunga hidup ye. Span tu berbeza tau, sebab span untuk bunga hidup boleh dibasahkan so jangan silap beli ye.

Untuk contoh ni kite gunakan span kering sebab kite menggunakan bunga hiasan plastik je. Lagi satu tips untuk korang, pilih la bunga yang kelopak baldu supaya bunga nampak hidup dan nampak mahal. Korang susun bunga dan coklat tu mengikut citarasa dan kesesuaian korang.
Susun ikut kreativiti korang
 
Bila dah siap susun korang boleh letakkan atas pembalut tadi. Pembalut tu gunakan 2 warna yang berlainan supaya nampak kontra bila digubah nanti. Dalam contoh ni kite gunakan warna merah dan hitam. Yang ini kite letakkan steps dia supaya mudah

1 -  Potong kertas merah kepada 2 bahagian.
 
2 -  Letakkan secara bersilang seperti X tetapi tidak terlalu jarak

3 -  Letakkan kertas hitam diatas kertas merah tadi. (lipat dari bucu ke bucu menjadi segitiga)

4 -  Kemudian letakkan bunga yang telah digubah tadi atas pembalut tersebut.

5 -  Ukur mengikut kesusaian agar dapat menutup span hijau tadi

6 -  Lipatkan lebihan pembalut agar kemas dengan menggunakan sellotape.

7 -  Akhir sekali lilit bahagian atas span hijau dengan ribbon agar span tidak kelihatan
 
 
 Letakkan ditengah-tengah dan lekatkan sebegini


 Nak mudah gunakan ribbon ready made

  Hasil yang dah siap

Okay mudahkan sebenarnye cara nak buat chocolate bouquet ni.  Jadi lepas ni cuba ringankan tangan untuk buat sendiri supaya dapat jimatkan kos dan juga rase lebih bermakna bila kita buat sendiri.

Owh ya, sebelum tu kite nk tunjuk yang bawah ni adalah contoh bunga hidup yang kita buat. Span dia berbeza tau, lebih lembut dan tidak mengeluarkan habuk yang banyak. 

 
 
 3 KUNTUM - I LOVE YOU

Itulah hasil gubahan bunga hidup. Kalau nak letak lebih banyak bunga pun boleh juga, ikut pada kehendak dan maksud masing-masing. Meh sini kite share sikit pasal kuntuman bunga dan maksudnya. So senang la kan korang nak agak berapa kuntum bunga yang korang nak letak.


Makna Di Sebalik Warna Bunga Ros

1. Bunga Ros Merah
Membawa maksud cinta dan sayang. Kebiasaannya bunga ros merah untuk menyampaikan kata “I Love You”. Namun kerana bunga ros sering dikaitkan dengan warna merah, maka ia juga turut diberikan untuk menunjukkan rasa penghargaan dan juga untuk majlis rasmi.

2. Bunga Ros Pink (merah jambu) 
Bunga ros pink kebiasaannya diberi untuk menyampaikan rasa terima kasih, simpati dan juga melambangkan rasa gembira. Ros pink sering dikaitkan dengan si penerima yang mempunyai sifat kewanitaan yang tinggi.

3. Bunga Ros Kuning
Bunga ros kuning pula melambangkan persahabatan dan juga permulaan kepada suatu yang baru, contohnya perhubungan yang baru. Bunga ros kuning juga boleh diberikan untuk mengucapkan tahniah di atas sesuatu kejayaan.

4. Bunga Ros Putih
Bunga ros putih sering digunakan untuk meluahkan rasa cinta yang suci. Sesuai dengan maksudnya, bunga ros putih sering dijadikan gubahan di hari perkahwinan.

Makna Bilangan Kuntum Bunga Ros
  • Sekuntum Bunga Ros – Melambangkan rasa cinta pandang pertama dan untuk meluahkan bahawa “kaulah satu-satunya untukku”.
  • 2 Kuntum Bunga Ros – Saling sayang menyayangi antara satu sama lain
  • 3 Kuntum Bunga Ros – I Love You
  • 6 Kuntum Bunga Ros – Aku ingin menjadi milikmu untuk selamanya.
  • 7 Kuntum Kuntum Bunga Ros – Menyampaikan rasa yang si dia tergila-gilakan anda
  • 9 Kuntum Bunga Ros – Melambangkan cinta yang abadi sehingga ke akhir hayat
  • 10 Kuntum Bunga Ros – Menyatakan yang anda terlalu sempurnya untuknya
  • 11 Kuntum Bunga Ros – Kau sangat berharga bagiku
  • 13 Kuntum Bunga Ros – Biasanya diberi oleh peminat rahsia
  • 15 Kuntum Bunga Ros – Sebagai tanda memohon kemaafan
  • 20 Kuntum Bunga Ros – Melambangkan kejujuran dalam perhubungan
  • 100 Kuntum Bunga Ros – Aku akan mencintaimu sepanjang hidupku
 (sumber: Nota Wanita )

Nilah antara hasil yang pernah kite buat yang terbaru Majlis Apresiasi dan Jasamu Dikenang Peringkat JAKOA Negeri Perak dan Kedah pada awal tahun ni.

 Disampaikan oleh Ketua Pengarah Jakoa Malaysia

Lagi satu sebelum penutup... hehehe.. korang boleh la beli belon yang comel-comel untuk letak jugak pada bunga tu nanti. So jadi la ala-ala surprise delivery tu. Nampak lebih menarik kan.


Selamat mencuba ya korang semua. Semoga perkongsian ni bermanfaat buat semua yang berminat nak menggubah coklat bunga aka @ chocolate bouquet ni. Kalau ada yang tak faham tu boleh je nak tanya kite balik. Komen je dekat bawah ni tau. 

In Shaa Allah kalau ada kelapangan nanti Eyda buatkan video pulak cara-cara menggubah bunga coklat @ chocolate bouquets ni.












CORETAN DIARI PINK

SEHARI DI CAMERON HIGHLANDS

Assalammualaikum

Hai semua. Minggu baru ni Eyda bercuti di Lumut. Tapi hari ni nak cerita pasal cuti Hari Malaysia minggu lepas. Alkisah plan last minit nak bawa family jalan-jalan.

Kami bertolak jam 7.30 pagi dari Ipoh ikut jalan Simoang Pulai. Breakfast semua dah siapkan... Hehehe asben request nak makan nasi lemak. Arwah Mak dulu pun kalau kami berjalan memang suke bekal nasi lemak naik ke Cameron.

Pergi sana bawa Abah dan anak buah. Dah lama tak bawa Abah jalan ke Cameron ni. Terimbaulah sekejap kenangan mengusik jiwa kite dan Abah. Abah pulak mula bercerita nostalgia lama. Dari kecik lagi Abah memang suka bawa kami sekeluarga ke sini. Pergi pagi petang baru turun. Masa tu kami ikut Tapah then singgah rumah ayah saudara iaitu adik arwah mak dekat kuarter Telekom Tapah tu.

Hari tu kami sampai ke Tanah Rata dalam pukul 10. Makan dulu dekat taman yang berdekatan dengan Terminal Bas Cameron Highlands tu. Sambil makan Abah pun bercertita semula kisah-kisah lama. Katanya Cameron dah banyak berubah, kalau Abah bawa kereta ni dah tak tahu jalan mesti sesat. Hmmm... sambil layan Abah bercerita aku pun menguruskan anak-anak buah bersarapan. Diaorang pun seronok dan teruja sebab majoriti tak pernah datang ke sini. Abah pun bertambah makan nasi lemak dekat atas ni.. Dia tambah nasi pun dah buat kite HAPPY SANGAT... sebabnye Abah dh kurang nak makan banyak sekarang ni.


Lepas makan bawa pulak diaorg semua pergi ke MARDI. Dekat sana dok bergamba je la sambil tunjuk dekat diaorang semua tanaman-tanaman yang ada dekat situ. Bile tunjuk pokok strawbery bukan main eksited lagi diaorang. Lepas tu jalan-jalan sekeliling MARDI sampai dah tak larat jalan. Tengok anggur, tengok kundur gergasi, tengok arnab lah, macam-macam.





 Jadilah gambar kenang-kenangan dengan Tok diaorang

Lepas dah penat berjalan kononnya nk pergi ke KEA Farm tapi hari pun dah hujan, bawa budak-budak dan Abah yang tak berapa larat nak jalan so tak singgah pun. Kami terus je singgah makan dekat Teh Tarik Place. Masa dekat sini kite macam sentap sikit bile Abah tak nak order makanan sebab dia kata harga mahal. Tak sampai hati agaknya nak order tengok harga macam tu. Tapi tak pe la Abah bukan selalu pun... sob sob sob... Kite pun order la untuk dia mee goreng dan dia pun suke makan sedap katanya. Alhamdulillah, berbaloi la dengan harga tu kan.

Teringin jugak nk pakai topi tu.. kikiki.. Hello Kitty pulak tu



Perjalanan hari ini kami teruskan ke Cameron Lavender. Masa dekat Lavender ni Abah kata dia tak larat nak naik. Dia suruh kiteorang je naik dan dia nak tunggu dalam kereta je katanya. So kami pun keluar la untuk bagi budak-budak ni merasa tengok bunga-bunga lavender dan bunga-bunga segar yang lain.

Dekat atas ni dah ada macam-macam rupanya. Seronokla budak-budak ni ambil gambar.. eh.. bukan budak-budak je kite pun sama kalut nak ambil gamba dekat situ. HaHaHa. Tapi kite tunjuk gamba budak-budak je cukup lah ye. Kalau tunjuk gamba mak budak ni takut meluat pulak korang nk tengok.





Begitulah cerita kite seharian dia atas tanah tinggi Cameron tu. Perjalanan seharian memang agak penat tapi seronok. Kite pun dah lama tak berjalan dengan Abah macam ni. Terimbau kembali kenangan-kenangan dengan Abah masa kecil-kecil dulu. Syukur Ya Allah masih mampu bawa Abah. Walau pun Arwah Mak dah tak ada.. tapi kenangan bersama tu tetap bersemadi kekal dalam hati dan ingatan ni. Walaupun nampak Abah tu sayu dan hiba sepanjang berada dekat atas tu tapi ada keseronokan dan kegembiraan yang terpamer dimuka dia.

Okaylah nanti kite cerita pasal pergi Marina Resort Pangkor pulak ye...







CORETAN DIARI PINK

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...